Garden office black timber zinc roof

4.5m wide x 3.5m deep x 3.2m high

This garden room serves multiple purposes: home office, occasional guest room and consulting room for psychotherapy patients.

The feather-edged boarding has been finished with a black wood treatment. All of the joinery is bespoke, with the exception of the stained glass doors and windows. These were sourced by the client and provided design inspiration for the whole project. The roof is zinc and there is a plumbed-in w.c.

The floor was laid in limed scaffolding boards and these were also used to make the desk and shelving.

The whole process felt organic and I felt that David took time to understand my aesthetic…The overall effect is stunning and two years after the build I still have to pinch myself to believe its mine. The studio is beautiful to look at inside and out, fully functional and ergonomic, and sits in perfect relationship to its surroundings. 

Mark, Lewes

Garden office black timber zinc roof
Garden office black timber zinc roof
Garden office black timber zinc roof
Garden office black timber zinc roof
Garden office black timber zinc roof
Garden office black timber zinc roof

Full review

Brief

I approached David to build a timber framed outbuilding in my garden, to be used as a home office, occasional guest room, and in future a consulting room for psychotherapy patients. I had some ideas about what I wanted but was looking for somebody who could offer design ideas as well as realise what I had in mind.

Design

The build took place alongside groundworks at the back of our house and David was able to imagine and suggest a range of different footprints and designs to fit with the structural changes. The whole process felt organic and I felt David took time to understand my aesthetic and to come up with a vision which corresponded to what was in my head but which also pushed it further and improved on it. He was able to problem solve, telling me what would be more or less likely to work, and where my suggestions were impractical to offer alternatives that would achieve the same end. One of the loveliest parts of the process was David’s suggestion that we design the building around a single piece of salvage, using that as a springboard. A pair of beautiful stained glass doors I found on ebay then became the foundation for other decisions about materials, internal layout and the shape of windows etc.

David also had a good understanding of the planning regulations in relation to garden buildings and was able to produce a design which did not feel compromised but which could be achieved under permitted development guidelines.

Build

David is an artist and a craftsman but also a professional who works to a high standard. The quality of workmanship was impeccable, things were done to a schedule, and any minor delays or hiccups were explained and communicated in a helpful way. He had a small team working with him on the build when he needed, but also co-ordinated with outside contractors to organise things like plastering and internal plumbing. A local company supplied the zinc roof and David’s communication with them meant that they understood exactly what was required and the installation went smoothly.

As well as the structure of the building itself David also custom built the furniture and internal fittings – a beautiful built desk made from limewashed scaffolding boards, shelving in the same materials and bespoke plywood cabinets for storage.  The overall effect is stunning and two years after the build I still have to pinch myself to believe it’s mine. The studio is beautiful to look at inside and out, fully functional and ergonomic, and sits in perfect relationship to its surroundings.

Considering that it is a fully bespoke building, the pricing was fair, and just as importantly, the cost implications of the design choices were explained at every stage, and there were no unexpected changes to the budget.

I can’t recommend David highly enough if you are looking for somebody for a similar project. I know he would be modest and wary of my hyperbole but I can honestly say that his work has changed mine and my family’s life and there’s not a moment I don’t take pleasure in being in the space.

Mark, Lewes